Raku

 

 

Raku är en gammal japansk brännteknik i keramik där de fyra elementen Jord, luft, eld och vatten samverkar på ett dramatiskt och spännande sätt.

Godset bränns i vedeldad ugn utomhus (gasol kan också användas). Föremålen ställs in i ugnen med en tång efter det att ugnen värmts upp.

Sedan eldar man på tills glasyren smält. Ugnsvärmen når mellan 900-1000 grader. När glasyren smält lyfter man ut föremålet med tången.

För att få olika effekter efterbehandlas godset, jag använder mest sågspån. Föremålet placeras direkt från ugnen i en behållare med sågspån. Sågspån strös sedan över och ett lock läggs på. Eftersom godset är hett brinner/glöder sågspånen och syret i kärlet förbränns. En reducerad atmosfär uppstår då. Efter 20-30 minuter plockar man ur föremålet och låter det svalna eller kyler det i vatten.

httpv://youtu.be/_ohcSNtOVT0

Slutligen måste föremålet rengöras, detta tycker jag är det roligaste momentet. Allt är sotigt och svart innan man putsat av rakuobjektet med vatten och scotch-brite. Inte förrän nu ser man hur resultatet blev.

Exempel på Raku